Savjeti liječnika

Pošaljite pitanje putem e-maila:
Vlasta.tripovic[a]gmail.com
(znak [a] zamijenite sa znakom @)

Informacije za turiste

turisti

Preuzmite dokument: tourist-info.pdf

Sport i rekreacija

Rehabilitacija sportašaPročitajte o učestalosti sportskih ozljeda i faktorima rizika za nastanak ozljeda u sportu i rekreaciji!

više...

Pridružite nam se u rekreativnom vježbanju!

Naš doprinos sportašima grada i Istre

Jelena VukovićU našoj ordinaciji su se rehabilitirali mnogi sportaši iz Istre i šire. Posebno smo ponosni što nesebično pomažemo u rehabilitaciji sportaša našega grada koji nisu u mogućnosti plaćati vrhunske programe rehabilitacije koji su im neophodni.

više...

Novosti u svibnju 2014. godine

9.-11. svibnja 2014.

PETREČANE- ZADAR , Nefrološko-reumatološki vikend

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Hrvatsko reumatološko  društvo  Hrvatskog liječničkog zbora  organizira zajednički simpozij  pod nazivnom Nefrološko-reumatološki vikend. Multidisciplinarni  pristup liječenju  mnogih bolesti  je od presudne važnosti. Napretku reumatologije  pomažu i duge struke  među kojima je nefrologija  na važnomu mjestu. Stoga je upravo suradnja  stručnjaka  ove dvije struke  vrlo važna u razmjeni iskustava. Zbog svega navedenog, naša su dva stručna društva pokrenula  inicijativu  za zajedničkim simpozijem. U prvom dijelu simpozija  nefrolozi i reumatolozi  obradit će neka  važna poglavlja  iz područja dijagnostike  i liječenja glomerulskih bolesti, vaskulitisa, lupusnog nefritisa te raspraviti o mogućnostima liječenja  navedenih stanja  te mogućnostima za transplantaciju bubrega  u bolesnika  s tim bolestima. U drugom dijelu  simpozija  reumatolozi će na svojoj  tradicionalanoj Reumatološkoj akademiji  obraditi novine  u primjeni biološke terapije  i njenim komplikacijama u liječenju reumatoloških bolesnika.
Od strane naše ordinacije  na skupu će prisustvovati Vlasta Urban Tripović.

5. - 30. svibnja 2014

Buzet: Mjesec dana  mjerenja mineralne gustoće  u Domu zdravlja Buzet.

Aktivnosti  provodi  Hrvatska liga protiv reumatizma  u okviru projekta "Prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze".
Mjerenje se obavlja  u Specijalističkoj fizijatrijskoj ordinaciji  Doma zdravlja Buzet svakoga radnoga dana od 15-18 sati. Upisi na telefon 0992613308  do 07 do 14 sati. Nalaze će ispitanici  dobiti kod svojeg liječnika s preporukom specijalistice Vlaste Urban Tripović o daljem liječenju i dijagnostici.

Tijekom akcije , za sve bolesnike je  omogućen i besplatni pregled u Ordinaciji za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu  i reumatologiju u sjedištu Lige u Puli, Heningerova 2, s prethodnim upisom na broj telefona 210 955. Pregledi se obavljaju srijedom od 8 do 10 sati  gdje će obrađeni bolesnici dobiti konačni prijedlog o liječenju, upute o vježbama , ishrani i preporučenim kontrolama. Ovim novinama u projektu  nastojimo omogućiti brzu dijagnostiku i liječenje osteoporoze,  a time želimo  smanjiti broj osteoporotičnih prijeloma i njihove posljedice. 

osteoporoaz 1

Ultrazvučna denzitometrija u otkrivanje osteoporoze

Kvantitativna ultrazvučna denzitometrija (QUS) zauzima značajno mjesto u dijagnostici osteoporoze. Ova je metoda jeftina, brza i jednostavna, a rezultati se mogu odmah interpretirati. Aparat je prenosiv i stoga je veoma dobar  za pregledavanje velikog broja bolesnika u kratkom vremenskom razdoblju na širem području i koristi se kao metoda probira.  Rezultati mnogih studija pokazuju da se ovom metodom najranije mogu otkriti i početne promjene   u mineralnoj gustoći kosti, a metoda ima visoki  stupanj  točnosti u interpretaciji . Ultrazvučna denzitometrija je bezbolna i neškodljiva, može se ponavljati više puta. Mjerenje se vrši na  goloj peti , uglavnom lijevog  stopala.

Osteoporoza nije samo bolest starije životne dobi  i bolest samo žena

Od ove bolesti  obolijevaju i   muškarci, ali i mlađe osobe. Stoga preporučujemo mjerenje, ne samo starijim ženama i muškarcima, već i   mlađim osobama koji zbog drugih bolesti i stanja  imaju povećan rizik za osteoporozu a to su:žene u menopauzi koja je nastupila prije 45 –te godine života,  vrlo mršave osobe čiji indeks tjelesne mase iznosi manje od 19 , osobe koje ne podnose mlijeko i mliječne proizvode, dijabetičari na inzulinu, osobe koje boluju od bolesti štitne žlijezde, reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, težeg oštećenja funkcije  bubrega, osobe na dijalizi, bolesnici s kroničnom opstruktivnom bolest pluća, osobe koje zbog  astme, dermatitisa,  sustavnih bolesti  vezivnog tkiva ili drugih bolesti moraju dulje vrijeme koristiti glukortikoide.
Osteoporoza   danas poprima razmjere epidemije, a glavni razlog je produljenje životnog vijeka.

Neki statistički pokazatelji

Ultrazvučni denzitometar

 • Od ove bolesti u svijetu  boluje 6% stanovništva
 • Najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta
 • Najmanje 200 milijuna žena u svijetu  ima osteoporozu
 • U Europi više od 30% žena dobi > 50 g ima dijagnosticiranu bolest
 • Svakih 30 sekundi netko u Europi doživi prijelom kosti kao posljedicu osteoporoze
 • Svaka treća žena i svaki peti muškarac doživjet će najmanje jedan osteoporotični prijelom tijekom života!
 • Doživotni rizik za bilo koji prijelom u žena dobi >50 g je viši od 40%
 • Rizik tijekom života od prijeloma kuka u žena veći je od zbroja rizika od raka dojke, jajnika i endometrija

Bolest je češća u žena  zbog naglog propadanja koštane mase  u menopauzi.

Najčešći riziko faktori za osteporozu i prijelome

 • nedostatak estrogena (rana menopauza, prolongirana premenopauzna amenoreja >1 god.)
 • Starija životna dob
 • premala tjelesna težina (BMI < 19 kg/m2)
 • dugotrajni niski unos kalcija , D vitamina i bjelančevina
 • pušenje cigareta, prekomjerno  uživanje alkohola i kave
 • slab vid i učestali padovi
 • nedostatna i neprimjerena   tjelesna aktivnost

Najučinkovitije mjere prevencije osteoporoze:

 • Provjerite mineralnu gustoću kosti
 • Povećajte tjelesnu dnevnu aktivnosti  vježbanjem i bavljenjem sportom
 • Unosite dovoljnu količnu kalcija putem hrane.
 • Koristite D vitamin  po preporuci liječnika
 • Ako imate osteoporozu potrebno je dugotrajno liječenje lijekovima za osteporozu koje preporuči liječnik uz nadomjestke kalcija i D vitamina uz dnevno vježbanje I hodanje.

Projekt "Prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze" Hrvatske lige protiv reumatizma ogranak za Istarsku županiju

Jedan od glavnih ciljeva Hrvatske lige protiv reumatizma Istarske županije u okviru ovogodišnjeg projekta Prevencija rano otkrivanje i liječenje osteoporoze  je učiniti građanima dostupnijim mjerenje gustoće kosti i tako otkriti one koji boluju od osteoporoze.
Liga godinama  provodi akcije besplatnog  mjerenja mineralne gustoće kosti svojim ultrazvučnim aparatom  u svim gradovima Istre . Do sada je pregledano preko 7000 osoba.

Dobiveni  statistički podaci pokazuju kako od ove bolesti boluje 25 % žena i  8-10 % muškaraca starijih od 50 godina . Taj procent se značajno povećava s godinama života.
Važno je spomenuti  da oboljeli od osteoporoze imaju visoki rizik  od  osteoporotičnih prijeloma koji zahtijevaju dugo liječenje i rehabilitaciju, a nakon prijeloma kuka značajno se povećava rizik od smrti zbog komplikacija.
U suradnji s Domovima zdravlja Istarske županije ove akcije smo do sada organizirali u domovima zdravlja  u Poreču, Rovinju, Pazinu, Labinu  i Umagu Pula, Buzetu  u trajanju od  30 dana.

Mjesta u kojima je organizirana akcija u Istri

Osim  akcija po domovima zdravlja Liga organizira mjerenja tijekom cijele godine  na području Istre i godišnje pregledamo do 1500 osoba.
Svake godine obilježavamo  Svjetskog dana osteoporoze, 20.10, na Portarati u Puli akcijom mjerenja  mineralne gustoće kosti  sa dva parata.
Tijekom cijele godine otvoreno je besplatno savjetovalište  za osteporozu u sjedištu Lige,  a naša web stranica www.urban-rehabilitacija.hr  je dostupna svima koji žele zatražiti osobni savjet iz oblasti reumatologije na tražilici: pitanja i odgovori. Liga tiska i časopis Reumatizam koji se distribuira na kućne adrese članova lige kojih u Istri ima 3200.

Ovim novinama u projektu  nastojimo omogućiti brzu dijagnostiku i liječenje osteoporoze,  a time želimo  smanjiti broj osteoporotičnih prijeloma i njihove posljedice. Potičući svijest građana o osteoporozi  potičemo i mjere prevencije od ove bolesti.
Liga  svojim aktivnostima  proširuje suradnju  s ostalim institucijama koje skrbe o bolesnicima ali i lokalnim općinskim odjelima i udrugama   koji se  uvijek uključuju  u naše aktivnosti.
Ovaj projekt  je podržan od Istarske županije, gradova Pule i Poreča  i svih medija.

 

NOVOST !

POSEBNE POGODNOSTI

 • Ako imate karton i pregled specijaliste fizijatra i trebate čekati dulje od 30 dana, kod nas možete odmah dobiti predloženu fizikalnu terapiju s optimalnim trajanjem svake od procedura prema našem cjeniku.
 • Ako ponovite fizikalnu terapiju u razdoblju unutar 6 mjeseci od zadnje fizikalne terapije ostvarujete popust od 30%.
 • Ako u jednom duljem vremenskom razdoblju dolazite na individualne vježbe s terapeutom ili dolazite na masažu svaki trinaesti tretman vam je besplatan.
 • Vaše račune možete plaćati svim vrstama kartica. Ako plaćate putem kartica PBZ i American Expressa možete plaćati do 6 rata bez kamata.

HRLP

U našoj ordinaciji je sjedište Hrvatske liga protiv reumatizma ogranak za  Istarsku županiju (HLPR). Udruga  je utemeljena  1998. godine i vodi je doktorica Vlasta Urban Tripović. Okuplja preko 3000 članove iz cijele Istarske županije. Svojim brojnim aktivnostima promovira bolje zdravlje i skrb  za reumatske bolesnike . Surađuje sa brojnim udrugama i institucijama što predstavlja  doprinos  naše  ordinacije široj zajednici. Sve aktivnosti u Ligi su volonterske, a za korisnik besplatne

Aktivnosti HRLP za 2013. godinu

Akcije Lige u 2012. godini

više...

KLUB REUMATIČARA

TESTIRAJTE SE!

Kako možemo sami  odrediti  intenzitet vježbanja ili  aktivnosti?

Provjerite da li imate visok, srednji ili mali rizik za osteoporozu!

Testirajte vaše mogućnosti

Testirajte se da li imate Parkinsonovu bolesti ili neki drugi ekstrepiramidalni poremećaj

Copyright 2012. - Ordinacija za fizikalnu medicinu, reumatologiju i rehabilitaciju Dr. Vlasta Urban Tripović