Savjeti liječnika

Pošaljite pitanje putem e-maila:
Vlasta.tripovic[a]gmail.com
(znak [a] zamijenite sa znakom @)

Informacije za turiste

turisti

Preuzmite dokument: tourist-info.pdf

Sport i rekreacija

Rehabilitacija sportašaPročitajte o učestalosti sportskih ozljeda i faktorima rizika za nastanak ozljeda u sportu i rekreaciji!

više...

Pridružite nam se u rekreativnom vježbanju!

Naš doprinos sportašima grada i Istre

Jelena VukovićU našoj ordinaciji su se rehabilitirali mnogi sportaši iz Istre i šire. Posebno smo ponosni što nesebično pomažemo u rehabilitaciji sportaša našega grada koji nisu u mogućnosti plaćati vrhunske programe rehabilitacije koji su im neophodni.

više...

Novosti u svibnju 2014. godine

9.-11. svibnja 2014.

PETREČANE- ZADAR , Nefrološko-reumatološki vikend

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Hrvatsko reumatološko  društvo  Hrvatskog liječničkog zbora  organizira zajednički simpozij  pod nazivnom Nefrološko-reumatološki vikend. Multidisciplinarni  pristup liječenju  mnogih bolesti  je od presudne važnosti. Napretku reumatologije  pomažu i duge struke  među kojima je nefrologija  na važnomu mjestu. Stoga je upravo suradnja  stručnjaka  ove dvije struke  vrlo važna u razmjeni iskustava. Zbog svega navedenog, naša su dva stručna društva pokrenula  inicijativu  za zajedničkim simpozijem. U prvom dijelu simpozija  nefrolozi i reumatolozi  obradit će neka  važna poglavlja  iz područja dijagnostike  i liječenja glomerulskih bolesti, vaskulitisa, lupusnog nefritisa te raspraviti o mogućnostima liječenja  navedenih stanja  te mogućnostima za transplantaciju bubrega  u bolesnika  s tim bolestima. U drugom dijelu  simpozija  reumatolozi će na svojoj  tradicionalanoj Reumatološkoj akademiji  obraditi novine  u primjeni biološke terapije  i njenim komplikacijama u liječenju reumatoloških bolesnika.
Od strane naše ordinacije  na skupu će prisustvovati Vlasta Urban Tripović.

5. - 30. svibnja 2014

Buzet: Mjesec dana  mjerenja mineralne gustoće  u Domu zdravlja Buzet.

Aktivnosti  provodi  Hrvatska liga protiv reumatizma  u okviru projekta "Prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze".
Mjerenje se obavlja  u Specijalističkoj fizijatrijskoj ordinaciji  Doma zdravlja Buzet svakoga radnoga dana od 15-18 sati. Upisi na telefon 0992613308  do 07 do 14 sati. Nalaze će ispitanici  dobiti kod svojeg liječnika s preporukom specijalistice Vlaste Urban Tripović o daljem liječenju i dijagnostici.

Tijekom akcije , za sve bolesnike je  omogućen i besplatni pregled u Ordinaciji za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu  i reumatologiju u sjedištu Lige u Puli, Heningerova 2, s prethodnim upisom na broj telefona 210 955. Pregledi se obavljaju srijedom od 8 do 10 sati  gdje će obrađeni bolesnici dobiti konačni prijedlog o liječenju, upute o vježbama , ishrani i preporučenim kontrolama. Ovim novinama u projektu  nastojimo omogućiti brzu dijagnostiku i liječenje osteoporoze,  a time želimo  smanjiti broj osteoporotičnih prijeloma i njihove posljedice. 

osteoporoaz 1

Ultrazvučna denzitometrija u otkrivanje osteoporoze

Kvantitativna ultrazvučna denzitometrija (QUS) zauzima značajno mjesto u dijagnostici osteoporoze. Ova je metoda jeftina, brza i jednostavna, a rezultati se mogu odmah interpretirati. Aparat je prenosiv i stoga je veoma dobar  za pregledavanje velikog broja bolesnika u kratkom vremenskom razdoblju na širem području i koristi se kao metoda probira.  Rezultati mnogih studija pokazuju da se ovom metodom najranije mogu otkriti i početne promjene   u mineralnoj gustoći kosti, a metoda ima visoki  stupanj  točnosti u interpretaciji . Ultrazvučna denzitometrija je bezbolna i neškodljiva, može se ponavljati više puta. Mjerenje se vrši na  goloj peti , uglavnom lijevog  stopala.

Osteoporoza nije samo bolest starije životne dobi  i bolest samo žena

Od ove bolesti  obolijevaju i   muškarci, ali i mlađe osobe. Stoga preporučujemo mjerenje, ne samo starijim ženama i muškarcima, već i   mlađim osobama koji zbog drugih bolesti i stanja  imaju povećan rizik za osteoporozu a to su:žene u menopauzi koja je nastupila prije 45 –te godine života,  vrlo mršave osobe čiji indeks tjelesne mase iznosi manje od 19 , osobe koje ne podnose mlijeko i mliječne proizvode, dijabetičari na inzulinu, osobe koje boluju od bolesti štitne žlijezde, reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, težeg oštećenja funkcije  bubrega, osobe na dijalizi, bolesnici s kroničnom opstruktivnom bolest pluća, osobe koje zbog  astme, dermatitisa,  sustavnih bolesti  vezivnog tkiva ili drugih bolesti moraju dulje vrijeme koristiti glukortikoide.
Osteoporoza   danas poprima razmjere epidemije, a glavni razlog je produljenje životnog vijeka.

Neki statistički pokazatelji

Ultrazvučni denzitometar

 • Od ove bolesti u svijetu  boluje 6% stanovništva
 • Najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta
 • Najmanje 200 milijuna žena u svijetu  ima osteoporozu
 • U Europi više od 30% žena dobi > 50 g ima dijagnosticiranu bolest
 • Svakih 30 sekundi netko u Europi doživi prijelom kosti kao posljedicu osteoporoze
 • Svaka treća žena i svaki peti muškarac doživjet će najmanje jedan osteoporotični prijelom tijekom života!
 • Doživotni rizik za bilo koji prijelom u žena dobi >50 g je viši od 40%
 • Rizik tijekom života od prijeloma kuka u žena veći je od zbroja rizika od raka dojke, jajnika i endometrija

Bolest je češća u žena  zbog naglog propadanja koštane mase  u menopauzi.

Najčešći riziko faktori za osteporozu i prijelome

 • nedostatak estrogena (rana menopauza, prolongirana premenopauzna amenoreja >1 god.)
 • Starija životna dob
 • premala tjelesna težina (BMI < 19 kg/m2)
 • dugotrajni niski unos kalcija , D vitamina i bjelančevina
 • pušenje cigareta, prekomjerno  uživanje alkohola i kave
 • slab vid i učestali padovi
 • nedostatna i neprimjerena   tjelesna aktivnost

Najučinkovitije mjere prevencije osteoporoze:

 • Provjerite mineralnu gustoću kosti
 • Povećajte tjelesnu dnevnu aktivnosti  vježbanjem i bavljenjem sportom
 • Unosite dovoljnu količnu kalcija putem hrane.
 • Koristite D vitamin  po preporuci liječnika
 • Ako imate osteoporozu potrebno je dugotrajno liječenje lijekovima za osteporozu koje preporuči liječnik uz nadomjestke kalcija i D vitamina uz dnevno vježbanje I hodanje.

Projekt "Prevencija, rano otkrivanje i liječenje osteoporoze" Hrvatske lige protiv reumatizma ogranak za Istarsku županiju

Jedan od glavnih ciljeva Hrvatske lige protiv reumatizma Istarske županije u okviru ovogodišnjeg projekta Prevencija rano otkrivanje i liječenje osteoporoze  je učiniti građanima dostupnijim mjerenje gustoće kosti i tako otkriti one koji boluju od osteoporoze.
Liga godinama  provodi akcije besplatnog  mjerenja mineralne gustoće kosti svojim ultrazvučnim aparatom  u svim gradovima Istre . Do sada je pregledano preko 7000 osoba.

Dobiveni  statistički podaci pokazuju kako od ove bolesti boluje 25 % žena i  8-10 % muškaraca starijih od 50 godina . Taj procent se značajno povećava s godinama života.
Važno je spomenuti  da oboljeli od osteoporoze imaju visoki rizik  od  osteoporotičnih prijeloma koji zahtijevaju dugo liječenje i rehabilitaciju, a nakon prijeloma kuka značajno se povećava rizik od smrti zbog komplikacija.
U suradnji s Domovima zdravlja Istarske županije ove akcije smo do sada organizirali u domovima zdravlja  u Poreču, Rovinju, Pazinu, Labinu  i Umagu Pula, Buzetu  u trajanju od  30 dana.

Mjesta u kojima je organizirana akcija u Istri

Osim  akcija po domovima zdravlja Liga organizira mjerenja tijekom cijele godine  na području Istre i godišnje pregledamo do 1500 osoba.
Svake godine obilježavamo  Svjetskog dana osteoporoze, 20.10, na Portarati u Puli akcijom mjerenja  mineralne gustoće kosti  sa dva parata.
Tijekom cijele godine otvoreno je besplatno savjetovalište  za osteporozu u sjedištu Lige,  a naša web stranica www.urban-rehabilitacija.hr  je dostupna svima koji žele zatražiti osobni savjet iz oblasti reumatologije na tražilici: pitanja i odgovori. Liga tiska i časopis Reumatizam koji se distribuira na kućne adrese članova lige kojih u Istri ima 3200.

Ovim novinama u projektu  nastojimo omogućiti brzu dijagnostiku i liječenje osteoporoze,  a time želimo  smanjiti broj osteoporotičnih prijeloma i njihove posljedice. Potičući svijest građana o osteoporozi  potičemo i mjere prevencije od ove bolesti.
Liga  svojim aktivnostima  proširuje suradnju  s ostalim institucijama koje skrbe o bolesnicima ali i lokalnim općinskim odjelima i udrugama   koji se  uvijek uključuju  u naše aktivnosti.
Ovaj projekt  je podržan od Istarske županije, gradova Pule i Poreča  i svih medija.

 

POKLON BON

Novost u našoj ponudi su poklon bonovi!  Za više informacija javite se u ordinaciju na telefon +385  (0)52 210 955.

OBAVIJEST

SVI DJELATNICI NAŠE ORDINACIJE / MEDICINSKO I NEMEDICINSKO OSOBLJE / IMAJU COVID POTVRDE.
Činimo sve kako bi naši bolesnici  bili sigurni.
Pridružite se i vi milijunima ljudi koji su cijepljeni i tako zaštite sebe, svoje najbliže i zajednicu.

NOVOST !

POSEBNE POGODNOSTI

 • Ako imate karton i pregled specijaliste fizijatra i trebate čekati dulje od 30 dana, kod nas možete odmah dobiti predloženu fizikalnu terapiju s optimalnim trajanjem svake od procedura prema našem cjeniku.
 • Ako ponovite fizikalnu terapiju u razdoblju unutar 6 mjeseci od zadnje fizikalne terapije ostvarujete popust od 30%.
 • Ako u jednom duljem vremenskom razdoblju dolazite na individualne vježbe s terapeutom ili dolazite na masažu svaki trinaesti tretman vam je besplatan.
 • Vaše račune možete plaćati svim vrstama kartica. Ako plaćate putem kartica PBZ i American Expressa možete plaćati do 6 rata bez kamata.

HRLP

U našoj ordinaciji je sjedište Hrvatske liga protiv reumatizma ogranak za  Istarsku županiju (HLPR). Udruga  je utemeljena  1998. godine i vodi je doktorica Vlasta Urban Tripović. Okuplja preko 3000 članove iz cijele Istarske županije. Svojim brojnim aktivnostima promovira bolje zdravlje i skrb  za reumatske bolesnike . Surađuje sa brojnim udrugama i institucijama što predstavlja  doprinos  naše  ordinacije široj zajednici. Sve aktivnosti u Ligi su volonterske, a za korisnik besplatne

Plan i program rada Skupštine HRLP za Istarsku županiju (pptx)

Skupština HRLP za Istarsku županiju, 2018. godine (pptx)

više...

KLUB REUMATIČARA

TESTIRAJTE SE!

OSIGURANJA

Osiguravateljske kuće koje pružaju usluge  izvanstandardnog zdravstvenog  osiguranja:

Croatia osiguranje logoGrawe osiguranje logoUniqa osiguranje logoTriglav osiguranje logoWiener osiguranje logo

Copyright 2012. - Ordinacija za fizikalnu medicinu, reumatologiju i rehabilitaciju Dr. Vlasta Urban Tripović