Savjeti liječnika

Pošaljite pitanje putem e-maila:
Vlasta.tripovic[a]gmail.com
(znak [a] zamijenite sa znakom @)

Informacije za turiste

turisti

Preuzmite dokument: tourist-info.pdf

Sport i rekreacija

Rehabilitacija sportašaPročitajte o učestalosti sportskih ozljeda i faktorima rizika za nastanak ozljeda u sportu i rekreaciji!

više...

Pridružite nam se u rekreativnom vježbanju!

Naš doprinos sportašima grada i Istre

Jelena VukovićU našoj ordinaciji su se rehabilitirali mnogi sportaši iz Istre i šire. Posebno smo ponosni što nesebično pomažemo u rehabilitaciji sportaša našega grada koji nisu u mogućnosti plaćati vrhunske programe rehabilitacije koji su im neophodni.

više...

Fizikalna terapija i rehabilitacija

SAZNAJTE KAKO  SE  OPORAVITI  NAKON  CEREBROVASKULARNOG INSULTA, TE O POSEBNIM VJEŽBAMA PREMA BOBATH KONCEPTU U REHABILITACIJI  OŠTEĆENJA MOZGA

Bobath  je fizioterapijski koncept vježbi baziran na  spoznaji da središnji živčani sustav unatoč oštećenju  može ponovo učiti. Ostala područja mozga mogu preuzeti funkciju oštećenih dijelova mozga. Ta sposobnost novog organiziranja  nazvana je „plastičnost „ mozga i ona je ovisna o korištenju i poticajima, a rezultat je zajedničkog rada između čovjeka i okoline. Za učenje je potrebna motivacija i svjesnost (koncentracija) kao i prethodni modeli učenja.

Nazvan je po bračnom paru Berti (fiziteraputkinja) i Karelu Bobathu( neurolog)  i vodeća je metoda u  rehabilitaciji bolesnika sa oštećenjem mozga djece i odraslih.

MOŽDANI UDAR  VODEĆI UZROK INVALIDNOSTI

Najčešći uzroci oštećenja mozga su moždani udar , povrede mozga  većinom u prometnim nezgodama,  multipla skleroza, Parkinsonova bolest, a kod djece cerebralna paraliza.
Među spomenutim bolestima na vodećem je mjestu  po učestalosti  moždani udar koji je ujedno i vodeći uzrok invalidnosti u nas i u svijetu. Nažalost, moždani udar je i treći uzrok smrtnosti u svijetu, a prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Kod nas i u zemljama  srednje i istočne Europe bilježi se nepovoljan trend porasta  obolijevanja od moždanog
 udara pa se u narednom periodu predviđa  prava epidemija ove bolesti ako se ne poveća svijest o preventivnim mjerama  za smanjenje faktora rizika  kao što su povišen krvni tlak, masnoće u krvi, šećerna bolest, pušenje i debljina.

Moždani inzult kao posljedica začepljenja ili pucanja krvne žile mozga

Sl 1. Moždani inzult kao posljedica začepljenja ili pucanja krvne žile mozga.

RANO ZAPOČETOM REHABILITACIJOM BOLJE SU ŠANSE ZA SMANJENJE INVALIDNOSTI

Rehabilitacija  ovih bolesnika mora početi  odmah nakon moždanog udara  i biti prilagođena stupnju oštećenja mozga, pridruženim bolestima, sklonostima i sposobnostima bolesnika i sredine u kojoj bolesnik živi. Stoga često i u rehabilitaciji koristimo  izraz personalizirano liječenje. Od mjesta  i veličine oštećenja mozga zavisi  prognoza  i ishod liječenja .  Rehabilitacijski tim „vodi „ bolesnik , a programe i metode rehabilitacije planiraju liječnici čija je specijalnost fizikalna i rehabilitacijska medicina. Oni, kao vođe tima, organiziraju provode i nadgledaju proces rehabilitacije okupljajući tim  s liječnicima obiteljske medicine , liječnicima drugih specijalnosti , medicinskim sestrama , fizioterapeutima, radnim terapeutima, logopedima, psiholozima i socijalnim radnicima.  Takav pristup je  neophodan jer se radi o teškim bolesnicima s mnogo problema. Osim motornog deficita sa spastičnim mišićima  postoji poremećaj govora, pažnje i percepcije, komunikacije, kontrole sfinktera,
Hranjenja, stvaranje dekubitusa, problemi sa ramenom oduzete strane tijela, emocionalni poremećaji  i  smanjenje kognitivnih funkcija i sekundarnih komplikacija osnovne bolesti kao što su povišen krvni tlak i  problemi sa srcem.  Kod nas u  praksi nažalost ne postoji timski rad  osim djelomično u stacionarnim  rehabilitacijskim ustanovama gdje se bolesnik upućuje najdulje na tri tjedna što je nedovoljno. Problemi  nastaju nakon hospitalizacije kada  se bolesnici vraćaju kući. Oni i njihova obitelj su prepušteni sami sebi. Tada se bolesnici  susreću s nizom problema u promijenjenim okolnostima u svojemu domu. Posljedice mogu biti  nazadovanje u rehabilitaciji i emocionalno i psihičko povlačenje osobe. Upravo Bobath konceptom vježbi nastojimo motivirati  bolesnika i „potaknuti“ mozak na  reagiranje na novu sredinu i savladavanje poteškoća u novonastaloj situaciji.
Prema medicinskim istraživanjima najbolje rezultate ima provođenje rehabilitacije u zajednici
S više metoda u isto vrijeme, uz tim stručnjaka , a prosječna  duljina provođenja   rehabilitacijskih postupaka  nakon moždanog udara je  kraća. Za ostale bolesti progresivnog karaktera taj postupak je  kontinuiran i prilagođen  razvoju bolesti.
Princip rada u našoj ordinaciji za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu  je timski rad uz personalizirani pristup liječenju. Suradnja članova tima je svakodnevna  uz nadzor osobnog  educiranog  fizioterapeuta. Uz primjenu Bobath koncepta u rehabilitaciji bolesnika s oštećenjem mozga redovito se koristi elektrostimulacija mišića, masaža, radna terapija , PNF( proprioceptivna nauromuskularna facilitacija,  vježbe s ogledalom  koja  koristi metodu takozvane „virtualne stvarnosti“ kao i druge metode rehabilitacije.

Sl 2. Moždani inzult desne polovine mozga daje oduzetost lijeve polovine tijela

Sl 2. Moždani inzult desne polovine mozga daje oduzetost lijeve polovine tijela.

BOBATH  KONCEPTOM VJEŽBI DO POSTIZANJA CILJA

Na temelju sakupljenih informacija o neuromišićnom statusu , posturalnoj prilagodbi, reakcijama balansa i kvaliteti aktivnosti dnevnog življenja  kao i potrebama bolesnika  određuje se individualni plan liječenja . Liječenje se temelji na uspostavljanju funkcija koje su nestale  i optimiziranju onih koje su ostale očuvane. Izbor metode  rada  bira  educirani fizioterapeut , a  tijek  tretmana je određen  mnogim faktorima  koje uključuju životne navike bolesnika, dob, spol, zanimanje, pomagala, hobi, okolina , stambeni prostor, financijske mogućnosti, pomoć obitelji i prijatelja.
Objektivnim pregledom  i promatranjem terapeut stječe uvid u  opći dojam o bolesniku, o njegovim mentalnim sposobnostima o kvalitativnim i kvantitativnim mogućnostima u mirovanju, kretanju ili nastojanju kretanja, pri hodu, o stanju tonusa mišića, držanju tijela, upadljivosti strane koja nije direktno pogođena, promatra se organizacija pokreta i bolnost pri pokretu.
Na temelju  dobivenih podataka i uz dogovor s bolesnikom o njegovima prioritetima  postavljaju se kratkoročni  i dugoročni ciljevi  koji trebaju biti realni  i motivirajući za bolesnika. Kratkoročni cilj može biti držanje vilice prilikom hranjenja, samostalno ustajanje iz kreveta , odlazak u kupovinu , a dugoročni cilj može biti hodanje bez pomagala, vožnja bicikla ili upravljanje osobnim automobilom. Ciljevi se tijekom rehabilitacije mogu mijenjati , a sve u skladu  s bolesnikovim mogućnostima.

Prije i nakon Bobath vježbi - hodanje sa štapom i bez štapa Prije i nakon Bobath vježbi - hodanje sa štapom i bez štapa

Sl. 3 i 4 Prije i nakon Bobath vježbi - hodanje sa štapom i bez štapa

Sl. 5. Rad educiranog Bobath terapeuta za pravilno pozicioniranje koljena

Sl. 5. Rad educiranog Bobath terapeuta Mirsade Mujakić za pravilno pozicioniranje koljena

Danas smo govorili  o Bobath konceptu vježbi  i potrebi timskog rada u rehabilitaciji osoba s oštećenjem mozga.
Vjerujemo da  će budućnost  i nova  istraživanja   fiziologije moždanih oštećenja  omogućiti  povezivanje  kognitivnih i bihevioralnih modela oporavka u visoko kvalitetne oblike  rehabilitacije.
U  nastavcima  govorit ćemo o  drugim tehnikama kao što je elekstrostimulacija mišića ,terapija ogledalom I primjena Botulinum toksina.

Ovaj tekst je priredila Vlasta Urban Tripović a objavljen je u Glasu Istre


POKLON BON

Novost u našoj ponudi su poklon bonovi!  Za više informacija javite se u ordinaciju na telefon +385  (0)52 210 955.

OBAVIJEST

SVI DJELATNICI NAŠE ORDINACIJE / MEDICINSKO I NEMEDICINSKO OSOBLJE / IMAJU COVID POTVRDE.
Činimo sve kako bi naši bolesnici  bili sigurni.
Pridružite se i vi milijunima ljudi koji su cijepljeni i tako zaštite sebe, svoje najbliže i zajednicu.

NOVOST !

POSEBNE POGODNOSTI

  • Ako imate karton i pregled specijaliste fizijatra i trebate čekati dulje od 30 dana, kod nas možete odmah dobiti predloženu fizikalnu terapiju s optimalnim trajanjem svake od procedura prema našem cjeniku.
  • Ako ponovite fizikalnu terapiju u razdoblju unutar 6 mjeseci od zadnje fizikalne terapije ostvarujete popust od 30%.
  • Ako u jednom duljem vremenskom razdoblju dolazite na individualne vježbe s terapeutom ili dolazite na masažu svaki trinaesti tretman vam je besplatan.
  • Vaše račune možete plaćati svim vrstama kartica. Ako plaćate putem kartica PBZ i American Expressa možete plaćati do 6 rata bez kamata.

HRLP

U našoj ordinaciji je sjedište Hrvatske liga protiv reumatizma ogranak za  Istarsku županiju (HLPR). Udruga  je utemeljena  1998. godine i vodi je doktorica Vlasta Urban Tripović. Okuplja preko 3000 članove iz cijele Istarske županije. Svojim brojnim aktivnostima promovira bolje zdravlje i skrb  za reumatske bolesnike . Surađuje sa brojnim udrugama i institucijama što predstavlja  doprinos  naše  ordinacije široj zajednici. Sve aktivnosti u Ligi su volonterske, a za korisnik besplatne

Plan i program rada Skupštine HRLP za Istarsku županiju (pptx)

Skupština HRLP za Istarsku županiju, 2018. godine (pptx)

više...

KLUB REUMATIČARA

TESTIRAJTE SE!

OSIGURANJA

Osiguravateljske kuće koje pružaju usluge  izvanstandardnog zdravstvenog  osiguranja:

Croatia osiguranje logoGrawe osiguranje logoUniqa osiguranje logoTriglav osiguranje logoWiener osiguranje logo

Copyright 2012. - Ordinacija za fizikalnu medicinu, reumatologiju i rehabilitaciju Dr. Vlasta Urban Tripović