Savjeti liječnika

Pošaljite pitanje putem e-maila:
Vlasta.tripovic[a]gmail.com
(znak [a] zamijenite sa znakom @)

Informacije za turiste

turisti

Preuzmite dokument: tourist-info.pdf

Sport i rekreacija

Rehabilitacija sportašaPročitajte o učestalosti sportskih ozljeda i faktorima rizika za nastanak ozljeda u sportu i rekreaciji!

više...

Pridružite nam se u rekreativnom vježbanju!

Naš doprinos sportašima grada i Istre

Jelena VukovićU našoj ordinaciji su se rehabilitirali mnogi sportaši iz Istre i šire. Posebno smo ponosni što nesebično pomažemo u rehabilitaciji sportaša našega grada koji nisu u mogućnosti plaćati vrhunske programe rehabilitacije koji su im neophodni.

više...

Novosti

3. listopada 2023. godine održan je vrlo koristan webinar na temu "Multidisciplinarni pristup u dijagnostici i liječenju sustavnih autoimunosnih bolesti" uz sudjelovanje više specijalista jer su autoimunosne sustavne bolesti vrlo komplicirane i zahvataju više sustava i organa te je suradnja timova specijalista neophodna i postavljanju brze i točne dijagnoze.

Moderatori simpozija:

 1. 1. doc. dr. sc. Joško Mitrović, dr. med.
 2. 2. prof. dr. sc. Jadranka Morović–Vergles, dr. med.
 3. 3. prim. dr. sc. Jasna Tekavec Trkanjec, dr. med.


4. listopada 2023.  godine organiziran je svjetski skup o primjeni spinalne dekompresije u kombinaciji s drugim fizikalnim procedurama.
Naš aparat BTL tvrtke uspješno kombiniramo s najsuvremenijim TECAR-om, laserom ili magnetoterapijom.

Spinalna dekompresija skup

Od 11.-15.rujna organiziran je on line 4. Svjetski kongres proprioceptivne  neuromišićne facilitacije IPNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation).

Svjetski kongres IPNF 2

8. lipnja 2022. godine u Zagrebu je održana edukacija na kojoj je bila naša magistra fizioterapije Margo Miletić: "Napredna upotreba NMES (neuro-mišićne elektro stimulacije) u kliničkoj praksi".

Edukacija se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela, pod paskom iznimnog predavača Cliffa Eatona, MSc PGc MSCP SRP Int. Clin. Support Specialist, koji iza sebe ima veliko kliničko iskustvo, kao i  iskustvo iz sporskih klubova među koje se ubraja i Manchester City FC.

NMES Compex edukacija

Teme pokrivene programom edukacije su:

 • Klasična rehabilitacija s COMPEX-om
 • Neurološka rehabilitacija (padajuće stopalo, padajuće rame/ruka, terapija nakon moždanog udara…)
 • Upotreba Mi-senzora
 • Upotreba COMPEX olovke za traženje motorne točke
 • Post-COVID rehabilitacija s COMPEX-om

27. i  28. 5. 2022. godine organiziran je Stručni skup u Opatiji - Kliničke dvojbe  u liječenju reumatoloških  i bolesnika s upalnom bolesti crijeva (IBD) uz sudjelovanje stručnjaka s područja reumatologije i gastroenterologije. U grupi bolesti koje u reumatologiji nazivamo Seronegativni spondiloartritisi spada i Enteropatijski spondyloarthritis u kojoj su upalne bolesti  zglobova i kralježnice udružene s upalnom bolesti crijeva (Ulcerozni kolitis i Chronova bolest).

Ulcerozni kolitis i Chronova bolest

Na skupu smo raspravljali o dilemama u liječenju biološkim lijekovima iz grupe Anti-TNF-a i njihovu izboru, a posebno u svijetlu komorbiteta i Methotrexatu i  njegovoj ulozi u kombinaciji s bDMARD-ovima i tsDMARD-ovima.

Ako ste mlađe i srednje životne dobi i imate problema sa crijevima i uporne  bolove u kralježnici javite se specijalistima jer možda imate upalnu bolest crijeva i upalu zglobova kralježnice i perifernih zglobova.

Više o Spondiloartritisu možete pročitati na našoj stranici.

Ilustracija boli u križima

 

Prva ovogodišnja Konvencija o primjeni INDIBE 448 radiofrekvencije u rehabilitaciji dogodila se početkom svibnja u Opatiji. Sudionici su razmjenjivali dobra iskustva u primjeni TEKARA kod respiratornih problema, za tretiranje fascija, kalcifikata, ruptura tetiva i mišića, kod distorzija, izmjenjujući znanstvena i osobna iskustva.

S Konvencije o primjeni INDIBE 448 u Opatiji

Od prošle godina naša ordinacija je kupnjom aparata INDIBA 448 - TEKARA - postala dio obitelji prvog i najeminentnijeg proizvođača radiofrekvencije u svijetu.

O radiofrekvenciji INDIBA 448 čitajte na našoj stranici.

S Konvencije o primjeni INDIBE 448 u Opatiji 2

Novost u našoj ordinaciji su (Cross-Friction and Functional Massage) specifična kombinacija  duboke  frikcijske i funkcionalne masaža. To su specifične manualne procedure kojima smo naučili kako profesionalno i sigurno tretirati bol u leđima, povećati terapijski uspijeh preko 4 strukture tijela te uštedjeti vrijeme potrebno za liječenje. Možemo ih primjenjivati kod kroničnih i akutnih stanja kralježnice.

Cross friction i funkcionalna masaza

Cross-friction masaža je tehnika koju je popularizirao britanski ortoped dr. James Cyriax, jedan od vrhunskih specijalista u dijagnostici i liječenju ozljeda i bolnih sindroma sustava za pokretanje. Frikcijskom masazom uklanjamo bol, ubrzavamo procese iscjeljenja i smanjujemo upalu izazvanu mehaničkom traumom. Frikcijska masaža također suzbija stvaranje priraslica, te pomaže u uklanjanju starih.

Učinak ove masaže se dopunjuje i funkcionalnom masažom koja uključuje  mobilizaciju segmenata što  proizlazi iz manualne škole po Kaltenborn/Evjenth pristupu.

Postojećim tretmanima u našoj ordinaciji pridodali smo nove manualne tehnike kako bi našim pacijentima olakšali bolove I pridonijeli kvaliteti svakodnevnog života. 

Naše fizioterapeutkinje nakon uspješno završene edukacije u Opatiji

1. Završena edukacija svih modula za Cross friction i funkcionalnu masaža  u Opatiji:  kombinacija  masaže s   manipulacijama / kiropraktika/ učinkovita za rješavanje  dugotrajnih bolove u  kralježnici   posebno s miogelozama ali i kod akutnih  diskus hernija.

To je još jedna u nizu od 9 različitih vrsta  tehnika  koje primjenjujemo u procesu rehabilitacije. Javite se na telefon u Centar za masaže  u našoj ordinaciji na telefon  091 3 210 955.
Tečaj su  pohađale naše  terapeutice  Ivana Pušar i Margo Miletić .

2. Edukacija - završena praksa za  Luis i Noemi  učenike trećeg razreda Srednje fizioteraputske škole iz Rovinja. Sigurni smo da će biti odlični fizioterapeuti  jer su to svojim zalaganjem kod nas i pokazali.

Završena praksa za učenike trećeg razreda Srednje fizioteraputske škole iz Rovinja

Završena praksa za učenike trećeg razreda Srednje fizioteraputske škole iz Rovinja

Miofascijalna tehnika

MFR (Myofastial release) je manualna tehnika  oslobađanja  miofascijalnih struktura (mišića i fascija). Koristi razne vrste blagih pokreta za opuštanje napetosti, smanjenje bola ili poticanja normalnog osjeta i aktivnosti. Tvorac tehnike je John F.Barns.

Ciljevi miofascijalnog tretmana uključuju opuštanje kontrahiranih fascija i mišića, povećanje cirkulacija u području ishemije (često prati grč mišića), poboljšanje  venske i limfne drenaže i stimuliranje refleksa istezanja u mišićima. Miofascijalne tehnike su korisne za prekid ciklusa bol–napetost mišića–bol.

Pročitajte više o MFR tehnici masaže (MFR-tehnika-masaze.pdf)

Naše fizioterapeutkinje nakon uspješno završene edukacije u Tagrebu

Od 28.do 31. siječnja ove godine u Zagrebu su bile na edukciji Petra Benčić Matahlija, Helena Kostešić i Ivana Pušar.
To je  MTP (Myofascial Trigger Point Therapy)  manualna  masaža  bolnih  trigger točaka i miogeloza.
Naš centar za masaže  nudi  najveći broj raznih tehnika liječenja  i rehabilitacije mekotkivnih  problema (kože i potkožnog tkiva, mišića, fascija ligamenata ...)

Ponuda različitih tipova masaže u našem centru:

Medicinska manualna  masaža  za sve dijelove tijela: rješavanje napetosti  mišića i tetiva nakon traume, operacija, neuroloških poremećaja,  degenerativnih bolesti  kralježnice i zglobova.

Novo!!! Miofascijalna relaksacijska masaža  (MFR): rješava dugotrajne napetosti mišića i njihovih fascija  u vratu ramenima, križima , zdjelici uzrokovanih  radom  na računalu i  tenzione glavobolje. Koristi se i za  dugotrajna otvrdnuća mišića i fascija koje vidimo i kod bolesti sklerodermija.

Novo!!! Masaža  miofascijalna trigger točka (MTP):  vrsta masaža  koja  se posvećuje bolnim  točkama  i čvorovima u mišićima  koji su  lokalni odgovor  na  spontanu električnu aktivnost  ili  refleksno  na udaljenim mjestima.

Manualna masaža s akupresurom TUI NA:  rješava bolnost izazvanu diskus hernijama  kralježnice s iritacijom živaca akutno i kronično  po akupunkturnim točkama.

Novo!!! Bowen: Cilj ove terapije je postignuti ravnotežu na mišićno-koštanom nivou, visceralnom nivou, mentalno emocionalnom planu i duhovnom planu, koristeći potencijale pojedinca. Bowen tehnika, iako  vrlo nježna, pokazala se kao moćna tehnika u tretiranju raznih traumatskih i kroničnih bolesti.

Novo!!!  Cross friction i funkcionalna masaža: kombinacija  masaže s   manipulacijama / kiropraktika / učinkovita za rješavanje  dugotrajnih bolove u  kralježnici   posebno s miogelozama.

Podvodna tuš masaža: koristi usmjereni mlaz vode pritiska između 2-4kg/cm2 ili multijet kada s pritiskom vode iz više mlaznica. Izuzetno je učinkovita kod masaža velikih grupa mišića i djeluje na dublja tkiva uz pozitivni učinak tople vode.

Novo!!! Pištolj za masaža HIPERVOLT:  pet nastavaka za svaki dio tijela, više modaliteta  jačine udaraca za duboku masažu i zagrijavanje mišića i fascija nakon  većih sportskih ili rekreacijskih aktivnosti i napora.

Naše fizioterapeutkinje na edukacij u Zagrebu

Indba-edukacija

Konvencija je bila edukacijskog karaktera sa ciljem povezivanja svih korisnika INDIBE Teacara na našem širem području, razmjenom iskustava i učenjem primjena novih modusa INDIBE u praksi za što bolje rezultate u rehabilitaciji.

Na stručnom skupu sudjelovalo je preko 30 sudionika, najviše iz Hrvatske i Slovenije.

Prisjetimo se, INDIBA Tecar prilikom rehabilitacije potiče prirodnu regeneraciju  tkiva i time omogućava pacijentu brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

 

Cross-friction-edukacija-1

Fizioterapeutkinje Ivana Pušar i Margo Miletić završile su prvi stupanj tečaja Cross-friction i funkcionalne masaže za tretiranje križobolje 25. studenoga na Medicinskoj Wellness Akademiji Učilišta Lovran.

Uzroci nastanka kronične križobolje mogu biti mehanički, ne mehanički (neurološki, sustavni poremećaji, metabolički, koštani problemi, ginekološki problemi.) i psihosocijalni. Postoje brojni dokazi o povezanosti križobolje s depresijom, ali i socijalnim, psihološkim i kulturološkim utjecajima. Križobolja je jedan od načina borbe/zaštite organizma protiv stresa. Obzirom da ne postoji specifični program za tretiranje križobolje, sve se više koriste nespecifični programi kao što su cross-friction masaža i funkcionalna masaža.

Frikcijskom masažom uklanjamo bol, ubrzavamo proces cijeljenja i otplavljivanje upale. Također suzbijamo stvaranje priraslica i pomažemo u uklanjanju starih. Princip funkcionalne masaže nastoji povezati ručnu masažu s mobilizacijskim tehnikama.

Naša ordinacija osim specifičnih metoda  liječenja  križobolje uzrokovane  diskus hernijama, upalnim reumatskim promjenama  kao što su spondilitisi,  prijelomima  uzrokovanim  osteoporozom  ili  traumom, stanjima nakon operacije tumora,  nastoji pomoći i kod križobolja nespecifičnog uzroka  specifičnim  neagresivnim metodama masaža i mobilizacija.

Cross-friction-edukacija-2

 

Margo Miletić s certifikatom za uspješno završenu edukaciju Bowen tehnike

Naša fizioteraputica Margo Miletić uspješno je  završila  edukaciju  o Bowen tehnici masaža i pridružila se malobrojnim terapeutima  u  našoj zemlji koji vam mogu pomoći u mnogim bolestima ovom neinvazivnom  manualnom tehnikom.

Pročitajte više o Bowen tehnici manualne masaže

Margo Miletić primjenjuje Bowen tehniku na pacijentu

Zajednička slika nakon uspješne edukacije

INDIBA 448 je od sada terapijski izbor za hitne akutne ozljede i u našoj ordinaciji. Vrhunski sportaši na svim takmičenjima koriste Indibu 448.

INDIBA 448kHZ TECAR terapija se može kombinirati sa svim terapijskim procedurama. Prednost je da ima širok terapijski učinak - djeluje na akutne i kronična faze bolesti, djeluje na površna tkiva ali i na duboke strukture kao što su kosti i zglobovi što drugim terapijskim procedurama nismo  mogli postići. Koristimo je usto vrijeme sa primjenom manualne masaže ili  vježbi,  čime se učinak terapije poboljšava a oporavak ubrzava.

Pročitajte više o mogućnostima uređaja Indiba 448

Stranica 1 od 6

POKLON BON

Novost u našoj ponudi su poklon bonovi!  Za više informacija javite se u ordinaciju na telefon +385  (0)52 210 955.

OBAVIJEST

SVI DJELATNICI NAŠE ORDINACIJE / MEDICINSKO I NEMEDICINSKO OSOBLJE / IMAJU COVID POTVRDE.
Činimo sve kako bi naši bolesnici  bili sigurni.
Pridružite se i vi milijunima ljudi koji su cijepljeni i tako zaštite sebe, svoje najbliže i zajednicu.

NOVOST !

POSEBNE POGODNOSTI

 • Ako imate karton i pregled specijaliste fizijatra i trebate čekati dulje od 30 dana, kod nas možete odmah dobiti predloženu fizikalnu terapiju s optimalnim trajanjem svake od procedura prema našem cjeniku.
 • Ako ponovite fizikalnu terapiju u razdoblju unutar 6 mjeseci od zadnje fizikalne terapije ostvarujete popust od 30%.
 • Ako u jednom duljem vremenskom razdoblju dolazite na individualne vježbe s terapeutom ili dolazite na masažu svaki trinaesti tretman vam je besplatan.
 • Vaše račune možete plaćati svim vrstama kartica. Ako plaćate putem kartica PBZ i American Expressa možete plaćati do 6 rata bez kamata.

HRLP

U našoj ordinaciji je sjedište Hrvatske liga protiv reumatizma ogranak za  Istarsku županiju (HLPR). Udruga  je utemeljena  1998. godine i vodi je doktorica Vlasta Urban Tripović. Okuplja preko 3000 članove iz cijele Istarske županije. Svojim brojnim aktivnostima promovira bolje zdravlje i skrb  za reumatske bolesnike . Surađuje sa brojnim udrugama i institucijama što predstavlja  doprinos  naše  ordinacije široj zajednici. Sve aktivnosti u Ligi su volonterske, a za korisnik besplatne

Plan i program rada Skupštine HRLP za Istarsku županiju (pptx)

Skupština HRLP za Istarsku županiju, 2018. godine (pptx)

više...

KLUB REUMATIČARA

TESTIRAJTE SE!

OSIGURANJA

Osiguravateljske kuće koje pružaju usluge  izvanstandardnog zdravstvenog  osiguranja:

Croatia osiguranje logoGrawe osiguranje logoUniqa osiguranje logoTriglav osiguranje logoWiener osiguranje logo

Copyright 2012. - Ordinacija za fizikalnu medicinu, reumatologiju i rehabilitaciju Dr. Vlasta Urban Tripović