Idiopatske skolioze i principi korekcije za djecu i odrasle

Skolioze su heterogena grupa bolesti kod koje dolazi do krivljenja kralježnice u više smjerova. Termin potiče još od Hippocrata što znači iskrivljenje, a kod Galena ga koriste kao skretanje u stranu. Nemorfološke skolioze predstavljaju skretanje dijela kralježnice u lijevo ili desno čiji je uzrok funkcionalan ( npr. skraćenje mišića , kraća noga i.t.d)

Prava, morfološka skoilioza predstavlja kompleksnu trodimanzionalnu deformaciju kralježnice i trupa koja se pojavljuje u naizgled zdrave djece , a ovisi od više čimbenika , može ući u progresiju tijekom jednog od perioda brzog rasta ili kasnije u životu (M Rigo).

Bolest se definira ako je ugao krivljenja veći od 10 st. Cobba i obavezno s rotacijom. Mada se ugao može zabilježiti i manji od 10 st ali s faktorima rizika za progresiju. Progresija je češća u djevojčica. Ako je progresija brza i ako se skolioza ne liječi mogu nastati bolovi biomehaničke promjene grudnog koša što umanjuje ukupni kapacitet za aktivnosti za posao, i umanjuje kvalitetu života, uz vrlo važni estetski aspektu ove bolesti.

Preuzmite pdf dokument s cijelim člankom "Idiopatske skolioze i principi korekcije za djecu i odrasle"

POKLON BON

Novost u našoj ponudi su poklon bonovi!  Za više informacija javite se u ordinaciju na telefon +385  (0)52 210 955.

OBAVIJEST

SVI DJELATNICI NAŠE ORDINACIJE / MEDICINSKO I NEMEDICINSKO OSOBLJE / IMAJU COVID POTVRDE.
Činimo sve kako bi naši bolesnici  bili sigurni.
Pridružite se i vi milijunima ljudi koji su cijepljeni i tako zaštite sebe, svoje najbliže i zajednicu.

NOVOST !

POSEBNE POGODNOSTI

  • Ako imate karton i pregled specijaliste fizijatra i trebate čekati dulje od 30 dana, kod nas možete odmah dobiti predloženu fizikalnu terapiju s optimalnim trajanjem svake od procedura prema našem cjeniku.
  • Ako ponovite fizikalnu terapiju u razdoblju unutar 6 mjeseci od zadnje fizikalne terapije ostvarujete popust od 30%.
  • Ako u jednom duljem vremenskom razdoblju dolazite na individualne vježbe s terapeutom ili dolazite na masažu svaki trinaesti tretman vam je besplatan.
  • Vaše račune možete plaćati svim vrstama kartica. Ako plaćate putem kartica PBZ i American Expressa možete plaćati do 6 rata bez kamata.

HRLP

U našoj ordinaciji je sjedište Hrvatske liga protiv reumatizma ogranak za  Istarsku županiju (HLPR). Udruga  je utemeljena  1998. godine i vodi je doktorica Vlasta Urban Tripović. Okuplja preko 3000 članove iz cijele Istarske županije. Svojim brojnim aktivnostima promovira bolje zdravlje i skrb  za reumatske bolesnike . Surađuje sa brojnim udrugama i institucijama što predstavlja  doprinos  naše  ordinacije široj zajednici. Sve aktivnosti u Ligi su volonterske, a za korisnik besplatne

Plan i program rada Skupštine HRLP za Istarsku županiju (pptx)

Skupština HRLP za Istarsku županiju, 2018. godine (pptx)

više...

KLUB REUMATIČARA

TESTIRAJTE SE!

OSIGURANJA

Osiguravateljske kuće koje pružaju usluge  izvanstandardnog zdravstvenog  osiguranja:

Croatia osiguranje logoGrawe osiguranje logoUniqa osiguranje logoTriglav osiguranje logoWiener osiguranje logo

Copyright 2012. - Ordinacija za fizikalnu medicinu, reumatologiju i rehabilitaciju Dr. Vlasta Urban Tripović